Επιλογή ασθενών για ενεργή παρακολούθηση, εστιακή ή ολική θεραπεία

Stone N.N., Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, NY, USA.
Crawford E.D., University of Colorado, Anschutz Medical Campus, Aurora, CO, USA.

Το κείμενο του βιβλίου που ήδη κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Springer DE, παρέχει ανάλυση όλων των δεδομένων που αφορούν τον πρώιμο καρκίνο του προστάτη και αποτελεί μία πολύτιμη πηγή γνώσης για κλινικούς ιατρούς, χειρουργούς και γενικότερα όποιον ενδιαφέρεται για τις προκλήσεις που δημιουργεί η πιο συχνή κακοήθεια του άνδρα.

Στο βιβλίο γίνεται μία ανασκόπηση όλων των εξελίξεων που υφίστανται σήμερα, όπως οι γενετικοί δείκτες, η διαπερινεϊκή βιοψία και η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία. Δίνονται πληροφορίες για το πώς πρέπει να εφαρμόζονται οι ανωτέρω τεχνολογικές εξελίξεις, σε ασθενείς που είτε έχουν υποβληθεί σε αρνητική συμβατική διορθική βιοψία και η τιμή του PSA παραμένει υψηλή, είτε έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο προστάτη και απαιτείται ακριβής εκτίμηση του σταδίου της νόσου ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Νέα δεδομένα για τον Καρκίνο του Προστάτη

Πλέον, περισσότερο από το 75% των ασθενών που διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με καρκίνο προστάτη πληρούν τα κριτήρια της ομάδος χαμηλού κινδύνου και αυτό έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίλημμα τόσο στους ίδιους τους ασθενείς, όσο και στους ιατρούς. Η ενεργή παρακολούθηση της νόσου που συστήνεται σήμερα από αρκετά κέντρα, απαιτεί πολλά έτη έρευνας ακόμα για να μπορέσει να αξιολογηθεί και στο βιβλίο αναλύονται διεξοδικά οι επιπτώσεις που έχουν οι τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις σε αυτό τον τρόπο χειρισμού της νόσου.

Γίνεται επίσης αναθεώρηση των δεδομένων που χαρακτηρίζουν το κλινικό στάδιο και παρουσιάζεται το νέο σύστημα «ενδοπροστατικής σταδιοποίησης». Συγκρίνονται οι διάφορες τεχνικές βιοψίας προστάτη, η διορθική, η διαπερινεϊκή χαρτογράφηση, η ελαστογραφία και η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία. Και τέλος, γίνεται αξιολόγηση της χρησιμότητας της νέας αυτής τεχνολογίας στην εφαρμογή της εστιακής θεραπείας (focal therapy).

Τα κεφάλαια έχουν συγγραφεί από ειδήμονες του είδους, που παραθέτουν τις πιο σύγχρονες επιστημονικές και κλινικές πληροφορίες. Επίσης, κάθε κεφάλαιο συνδέεται με το ανάλογο βίντεο παρουσίασης της κάθε τεχνικής.

Το Κέντρο μας πρωτοπόρο στις εξελίξεις

Το νοσοκομείο «Υγεία» συμμετέχει ενεργά στη μοναδική αυτή προσπάθεια, αποτέλεσμα το οποίο επιτεύχθηκε από τη συνεργασία τριών τμημάτων, του τμήματος Υπερήχων (Ζαχαρόπουλος Γεώργιος), του Ακτινολογικού τμήματος (Γιαρμενίτης Σπύρος) και του τμήματος Βραχυθεραπείας Προστάτη (Σκουτέρης Βασίλειος). Στο κεφάλαιο που επιμελήθηκαν οι συνάδελφοι περιγράφεται για πρώτη φορά η σύγκριση των αποτελεσμάτων της ελαστογραφίας του προστάτη με τα αντίστοιχα ευρήματα έπειτα από διαπερινεϊκή βιοψία (χαρτογράφηση), τεχνική που εκτελείται στο νοσοκομείο μας - πρωτοποριακά για την Ελλάδα-από το 2008.

βιοψία προστάτη

ΦΩΤΟ: Εικόνα από το τρισδιάστατο σύστημα λήψεως βιοψιών «3D biopsy», που παρουσιάζεται στο βιβλίο και προσφέρει πλήρη ενδοπροστατική σταδιοποίηση. Το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει τον προστάτη, το πράσινο την ουρήθρα, το μπεζ τις σπερματοδόχους κύστεις, το μπλε το ορθό και το γκρι τον ηχοβολέα του διορθικού υπερήχου. Οι κίτρινες στρογγυλές περιοχές απεικονίζουν τις ιστολογικά αποδεδειγμένες θετικές καρκινικές εστίες εντός του προστάτη αδένα.

Σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης

Το δίλημμα του καρκίνου του προστάτη

Η ομάδα μας συμμετείχε στην παρουσίαση αποτελεσμάτων τρόπου διάγνωσης του προστατικού καρκίνου μέσω της νέας 3D Διαπερινεϊκής Βιοψίας.  

 

Μάθετε περισσότερα

Το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές, υποδηλώντας πολλά για το σώμα σας. Πατήστε εδώ και δείτε τον πίνακα με τις αποχρώσεις των ούρων και τη σημασία τους.

Μάθετε περισσότερα